Portfolio

Mijn afstudeerproject de Zorgselfie is van 9 oktober 2016 t/m 5 februari 2017 te zien in het Stedelijke museum Zwolle.

Bij dit thema speelt persoonlijke zingeving een belangrijke rol. Het is zo oud als de mensheid zelf, maar nog nooit was de zoektocht naar een bewuste levensstijl zo persoonlijk en actueel. Op allerlei vlakken ontplooien we initiatieven met oog voor persoonlijke ontwikkeling, de toekomst en het milieu.


Mantelwoning ‘de zorgSELFIE’

Stel je nu eens voor, je vader bereikt de respectievelijke leeftijd van 80 jaar en heeft steeds meer hulp van anderen nodig. Tegenwoordig is er geen overheidsgeld gereserveerd om hem op te nemen in een verpleeg- of verzorgingstehuis. En nu? Zou jij wachten totdat hij valt, of zou je hem bij jou thuis opnemen door een tijdelijke mantelzorgwoning in je achtertuin te plaatsen?

Dit heeft mij geïnspireerd om een woonmodule te ontwerpen voor ouderen waarbij alles in het teken staat van woongemak en een esthetisch aanzicht. De module bestaat uit een slaap-, woon- & sanitair gedeelte. Deze kunnen op verschillende manieren naar wens gecombineerd worden.

De woonmodule is ingericht volgens mijn eigen filosofie, namelijk dat beperkte bewegingsvrijheid leidt tot langer zelfstandig wonen. Dit wordt bereikt door de bewoner een bewegingsruimte te geven van slechts één meter waarbij houvast gevonden kan worden in het interieur. Zo worden de zorgbehoevende en de zorgende beiden ontzorgd.



Hotel ontwerp
Momenteel in uitwerking

 


Corporeality table

Salon & eettafel in één. Geïnspireerd op de beweging van de knie.

Je lichaam past zich aan de gewenste houding die jij op dat moment nodig denkt te hebben. Deze tafel neemt jouw gewenste houding aan. Wil je hem als bijzettafel gebruiken? Dan kun je hem verlagen en op zijn knieën zetten. Heb je liever een tafel waar je aan wilt werken of eten? Dan zet je de verstelbare tafel rechtop. De lichamelijke beweging is hierdoor zichtbaar.


Persoonlijke betrouwbare plek

Als je hebt besloten om je thuis achter je te laten, omdat je leefomgeving niet meer de veiligheid kan garanderen, ga je opzoek naar die plek waar jij je wel veilig bent. In de nieuwe situatie moet je op zoek naar een nieuwe leefomgeving. In een tent waar iedereen, met een beetje geweld, zo doorheen kan komen zal je nooit deze veiligheid ervaren en kun je je dus ook niet echt thuis voelen.

Dit ontwerp zal je die veiligheid wel kunnen bieden, omdat er van binnen uit is ontworpen. De rechthoekkige box wat tevens gebruikt kan worden als transporbox geeft je een veilige omhulsel tijdens het slapen. De twee andere cabines zal de kern zijn voor jou persoonlijke spullen en dienen als entree. Doordat de entree een semi transparante kleur heeft ben je nog verbonden met je omgeving. De tweede laag is een dichte stof waardoor je nog wel verbonden bent met jou omgeving maar je wel kunt afzonderen. De derde laag is jou persoonlijke veilige trugtrekplaats waar je zorgeloos je ogen kunt sluiten.


 

Hotel entree en café
Momenteel in uitwerking

 


Ontwerp opdracht in Tokyo

Tokyo is een volgebouwde stad waar je erg veel betaalt voor iedere vierkante meter grond. Hierdoor willen ze zo min mogelijk vierkante meters gebruiken waardoor multifunctioneel wonen, ofwel wonen op een kleine oppervlakte noodzakelijk is.

Hierdoor heeft Artez alle studenten de volgende opdracht gegeven: bouw een vierpersoonswoning met een maximale oppervlakte van 5,5 bij 5,5 meter. De verschillende gerealiseerde ruimtes / eisen zijn: garage, opslag, woonkamer, eetkamer, keuken, werkkamer, toilet, badkamer, traditionele ruimte, master bedroom, twee kleine slaapkamers en een terras.

The connected rooms
In een buitenwijk van de metropool Tokio staat dit familie appartement. In deze woning staat samenleven en verbondenheid centraal.

Op de begane grond kun je de auto eenvoudig parkeren. Eenmaal op de eerste verdieping dan hoor je het huis
leven en is eenheid waar te nemen in het gebouw. Alle ruimtes zijn met elkaar verbonden door geen gesloten ruimtes te hebben.
Op de wc en de werkkamer na. Dit komt doordat er één centrale lijn door de woning loopt die tevens gebruikt kan worden als groeiwand voor planten zodat je de natuur op elke verdieping kan ervaren.

Dit gezin hoort en voelt elkaar. Voor Japanse gezinnen zijn deze type woningen een uitkomst. Het is een woning met diversiteit aan kamers en waar eenheid te ervaren is.

 


Meeting and Experience

Laat je opsluiten in de meest mysterieuze kamers van Nederland!

Doel: Ontsnap binnen een uur. Je moet raadsels oplossen en out of the box denken. Het spel is spannend, surrealistisch, intens, betoverend, logisch en onvoorspelbaar tegelijk. Het perfecte spel om samen een mooie tijd te beleven om nooit te vergeten.

Of wil je even helemaal ontspannen met vrienden zonder perse geld uit te geven, dit kan bij de overdekte barbecueplaats op de beganegrond.


Stretch closet

Een rekbaar opbergmeubel waarbij je zichtbaar alle spullen kunt bundelen.
Spullen zijn op verschillende manieren te bundelen. Bijvoorbeeld via nietjes, touwtjes, zakken, mappen of elastieken. De laatste manier intrigeerde mij, omdat je hiermee onaantastbaar spullen kunt samenvoegen. Daarom heb ik verschillende experimenten gedaan met elastiek. Om zo snel mogelijk je spullen terug te kunnen vinden is het handig dat je gelijk in een oogopslag datgene kunt nemen wat je nodig hebt. De zichtbare opbergkast is hiermee ontstaan.


Studenten realiseren interieur voor Blauwdruck

Projectweek januari 2014. Ontwerp en realiseer een kunstwinkel voor State of the Arts in de bestaande winkel Blauwdruck, in het centrum van Zwolle.

Dit project heb ik samen met studiegenoten succesvol voltooid. Tijdens het proces en de realisatie van dit project kregen wij als groep te horen dat er geen budget was. We hebben dit als groep opgepakt en met een minimaal budget toch de winkel weten te realiseren. Zo verwoord weblogzwolle:

‘Studenten van ArtEZ Interieur hebben een fantastisch nieuw interieur voor de winkel ontworpen. Heel professioneel vanuit een programma van eisen ontwikkelden zij een concept, bouwden een maquette en gaven een overdonderende presentatie. Het ontwerp is door de cultuurwerkplaats en de studenten ‘from scratch’ gerealiseerd. De studenten laten zien hoeveel creativiteit, enthousiasme, samenwerking en een tomeloze inzet waard zijn. Het bouwmateriaal werd overal en nergens verzameld, maar leverde een bijzonder professioneel resultaat op. Tijdens de opening op 16 februari bouwen zij ter plekke verder aan hun meesterwerk.’

Kijk op Weblogzwolle.nl


Hotelkamer in Egypte

Het uitzicht van de hotelkamer weerspiegelt de begrippen toegankelijkheid, saamhorigheid en warmte. Deze begrippen vormen de uitgangspunten van het interieurontwerp.

Warmte is terug te vinden in het materiaalgebruik.
 De vloer en de kozijnen zijn van massief eikenhouten. De verlichting, die aan de zijkanten in de vloer is verwerkt, kun je in elke temperatuur instellen. Hierdoor wordt de warmte ook beïnvloed.

De toegankelijkheid ontstaat door de tredes. De saamhorigheid wordt ervaren door de muren die niet doorlopen tot aan het plafond. Alle ruimtes zijn in harmonie met elkaar verbonden, want in de laatste ruimte overzie je alles.


Een klein overzicht van verschillende stijlen visualisaties die ik heb toegepast.


Energy 2 chair

De Energy 2 Chair stoel is geïnspireerd door de lichamelijke energie. Door een handeling toe te passen ontvang je iets terug van jouw gebruikte energie. Je geeft en ontvangt.

Als je bijvoorbeeld de rugleuning naar achteren duwt wordt er contact gemaakt met een schakelaar en de voetenverwarming gaat aan. Hierdoor wordt je comfort extra versterkt. Ook kun je de armleuning draaien en openklappen. Door deze handeling gaat de schakelaar aan en het leeslampje branden, waardoor je optimaal van je boek kunt genieten.


Museum aanbouw

Ontwerp aanbouw van het Element House, ontworpen door architect John Hejduk. De aanbouw krijgt als functie een museum, waar het werk van Hejduk tentoongesteld wordt.

Het project is in de geest van Hejduk ontworpen. Zo is het Element House van veel kanten te bewonderen. Gedichten kun je lezen, schilderen bekijken en macquetes bewonderen. Dit allemaal tegelijkertijd tijdens het zien van het Element House.


Herbestemmingsplan voor de grote Sint Michaëlskerk te Zwolle 

Projectweek augustus 2014. De hoofd vraag die centraal stond was; welke bouwkundige ingrepen moeten wij doen om het gebouw èn als kerk te blijven gebruiken èn geschikt te maken voor breder gebruik?’

Dit project heb ik samen met vijf studiegenoten succesvol voltooid. De kerk wilden graag een nieuwe visie op de toekomst van het kerkgebouw. Aanleiding hiervoor was het toenemende tekort op het lopende gebruik van het gebouw.

Omdat Zwolle sinds 2012 één van de meest groeiende steden is van Nederland op het gebied van ondernemerschap en werkgelegenheid. Wilden wij dit uitlichten door er een ondernemerscentrum van maken. Succesvol bedrijven zoals Droom van Zwolle en Seatsmeet bewijzen dat het werkt en dat Zwolle hier behoeften aan heeft. De Sint Michaëlskerk is met zijn A-locatie de perfecte plek hiervoor! Jong en oud kunnen zo mooi laten zien wat ze in huis hebben zowel aan bezoekers als werkgevers.

 

Comments are closed.